Tuesday, May 11, 2010


Sebanyak 14 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) Islam di Pahang semalam menyelar Kumpulan Tindakan Bersama untuk Persamaan Jantina (JAG) dan Sisters In Islam (SIS) berhubung kenyataan dua badan itu yang menganggap hukuman ke atas model sambilan, Kartika Sari Dewi Shukarnor sebagai kejam.Kartika dihukum denda RM5,000 dan enam sebatan oleh Mahkamah Tinggi Syariah pada 20 Julai lepas selepas mengaku salah minum arak di sebuah hotel di Cherating pada 11 Julai 2008.PERSOALANNYA SIAPAKAH SISTER IN ISLAM (SIS) ?PENUBUH DAN PENGASASSister in Islam ditubuhkan pada tahun 1990. Apabila Dr Amina Wadud dan sekumpulan wanita yang sealiran dengannya yang merasakan wanita islam tidak mendapat keadilan dari hukum islam.PENGASASNYA :Zainah Anwar.Beliau adalah diantara Ahli Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia. Diantara yang terlibat sama ialah Marina Mahathir (Anak Tun Dr Mahathir) dan Nori Abdullah (Anak Tun Abdullah Ahmad Badawi)PENDIDIKANNYA:Zainah dilaporkan tidak pernah mendapat pendidikan Islam secara formal. Beliau pernah menuntut di Fletcher School of Law and Diplomacy, Tufts University, Boston University dan Institut Teknologi MARA dalam bidang hubungan antarabangsa dan kewartawanan.PEMIKIRAN SISSIS berfahaman dengan fahaman secular dan liberalisma walaupun bertopengkan nama islam pada organisasinya.SIS dicengkam dengan gaya berfikir cetusan “Enlightment” di Eropah beberapa kurun yang lalu.GERAK KERJA SIS:Fokus sebenar langkah-langkah mereka ialah mempersoal, memperkecil dan meragukan masyarakat khususnya yang kurang pengetahuan mengenai tentang perlaksanaan hukum-hukum islam.ANTARA ISU KONTROVERSI YANG TELAH DI CETUS OLEH KUMPULAN INI:1. Menolak poligami yang dibenarkan oleh Islam dengan menjustifikasikan ianya mendatangkan pelbagai masalah kepada keluarga muslim2. Mengatakan Murtad bukan Jenayah dan menolak hukuman bunuh keatas Murtad sebagaimana ketetapan syariah.3. Mengatakan Undang-undang Islam di Malaysia mengamalkan diskriminasi dan gagal melindungi wanita4. Menolak hukum mewajibkan pemakaian tudung kepala kepada wanita Islam5. Mempertikaikan keputusan Majlis Fatwa KebangsaanJusteru, ramai yang berpendapat kerajaan harus mengambil tindakan sewajarnya terhadap kumpulan ini yang terus-terusan mentafsirkan Islam dengan logik akal, sehingga ada yang memberikan pandangan pendokongnya mesti di hukum dibawah Kanun Kesiksaan kerana menfitnah Islam secara jenayah (criminal defamation).Dato' Harussani Zakaria, Mufti Perak dalam satu ceramahnya pernah menyifatkan mereka ini (Sister in islam) telah terkeluar dari islam kerana mempertahankan Islam Liberal yang mengatakan bahawa Al-Quran sudah ketinggalan zaman.Oleh itu, Sikap kita sebagai seorang mukmin ialah sama-samalah kita pertahankan islam yang menjadi agama kita dan menolak fahaman ini dari terus mengalir ke dalam keluarga, masyarakat dan negara kita.

Makam / Kubur Tok Bomoh Meletupfajridil.blogspot.com - puluhan penduduk Desa Sanggrahan, Boyolangu, Kabupaten Tulungagung, Indonesia mengerumuni sebuah kubur yang meletup disitu.kubur / makam tersebut adalah tempat bersemadi seorang perempuan tua bernama Mbah Rosiah yang dikenali sebagai dukun kondang atau bomoh dikawasan tersebut.


belum diketahui penyebab meletupnya kubur tersebut yang terletak di tanah peribadi seluas 50x10 meter tersebut. Bu Rosiah dimakamkan disana setelah meninggal dunia akibat kolestrol tinggi pada 1 Mac 2009 ketika berumur 67 tahun.saksi kejadian, Ngadiron (42) menceritakan bahawa sebelum kubur tersebut meletup pada petang Selasa (09/05/2010), kelihatan kepulan asap putih di tengah-tengah kubur tersebut. dia juga menghidu bau harum semerbak seperti bau kayu cendana.namun Ngadiron tidak menghiraukannya kerana menganggap asap yang keluar dari kubur tersebut adalah embun biasa.tambahnya lagi, keesokan paginya lebih kurang pada jam 7.30 pagi, dia melalui lagi ke kubur tersebut dan melihat kepulan asap masih tidak berhenti namun masih tidak diendahkannya.lebih kurang sejam kemudian, Ngadiron terdengar bunyi letupan kuat yang bergegar seperti bunyi bom. setelah diperiksa, letupan tersebut terjadi di kubur dukun Mbah Rosiah tersebut.akibat letupan tersebut, kubur menjadi rosak. binaan atas kubur berteraburan dan pasir yang berada didalam kubur juga meletup keluar. tidak lama selepas itu ramai warga kampung mula mengerumuni kubur tersebut dan berasa terkejut dan mengesyaki letupan tersebut sebagai sesuatu yang aneh dan pelik.Bukan hanya warga setempat yang heboh akibat meletupnya kubur Mbah Rosiah, namun sang suami, Panudi, (58) juga terkejut melihat kubur isterinya tersebut.Panudi mengatakan bahawa ramai warga kampung yang melihat keadaan kubur isterinya, Mbah Rosiah tersebut adalah kerana rasa terkejut yang sangat besar. ini kerasa semasa hayatnya, Mbah Rosiah terkenal sebagai dukun atau bomoh yang selalu mengubati orang yang menghidap penyakit yang pelik-pelik.kalau ada apa-apa di desa ini, penduduk setempat selalu meminta petunjuk daripada Mbah Rosiah, katanya lagi.namun menurut kata pihak polis, penyebab letupan tersebut masih belum dapat dipastikan. namun mereka mengesyaki letupan tersebut adalah disebabkan wap panas yang berada didalam tanah. kerana tidak mampu menahan wap tersebut, akhirnya kubur tersebut meletup.